Si aneu a plegar castanyes aquests dies us haureu adonat del color de les fulles. Alguns arbres, anomenats caducifolis, perden la fulla a la tardor. És una adaptació a l’arribada del fred, per evitar els danys “col•laterals” de les glaçades desfavorables. Els arbres entren en un període de latència i hibernació com faria un ós. Aquesta transformació embelleix el paisatge de tardor.

Quina és la senyal que inicia aquesta “degradació” de la fulla?

Aquests colors de la tardor impliquen tot un seguit de canvis fisiològics molt complexos estimulats pel l’escurçament de les hores i la intensitat de la llum, i accelerats amb la baixada de les temperatures.

Què passa exactament?

A la tardor es redueix la intensitat i la longitud d’ona de la radiació solar. Uns receptors vegetals capten aquest canvi de la llum (fotoreceptors) i desencadenen una resposta en la planta per tal d’adaptar-se, disminueix el creixement i s’inicien les rutes metabòliques de senescència. A mes, la baixada de la temperatura disminueix el metabolisme, la fotosíntesi i augmenta la proporció d’etilè.

La clorofil•la verda que capta l’energia del sol en la fotosíntesi es deixa de produir i passen a predominar els pigments grocs (carotens i xantofil•les, terpens), taronges, vermells (antocianines, flavonoides, compostos fenòlics) i marrons.

Llavors, quan la planta ha recuperat de la fulla tots els nutrients que li interessa, la deixa anar gràcies a unes cèl•lules de abscisió i de segellat del pecíol que permeten la separació amb l’ajuda de l’etilè, i indirectament de l’àcid abscísic.

fitomon hoja s

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Scroll to Top