Origen llatí,  “exfoliare” (‘ex’ cap a fora, ‘folia’ fulla, ‘are’ verb) =
desfullar  “treure capes”

Exfoliació: és el procés natural de renovació cel·lular de la pell
mitjançant l’eliminació de les cèl·lules mortes de l’epidermis. Ajuda a
eliminar les impureses realitzant una neteja i millora l’aspecte de la pell.

-Tipus d’exfoliació:
Es pot realitzar per mitjans químics, aplicant un àcids o enzims que
dissolen aquestes cèl·lules; o mecànics, amb estris o substàncies amb partícules que físicament eliminen les cèl·lules mitjançant el fregament.

De què depèn:
Depenent de la zona del cos (cara, cames, colzes, …), del tipus de pell
(sensible, greixosa, seca), de l’edat, de malalties, de la contaminació de l’ambient (cara, braços, etc.), i la agressivitat del mètode exfoliant més o menys abrasiu o de la grandària de la partícula.

Freqüència:
Una vegada cada estació, o una vegada al mes, un cop a la setmana únicament en pells molt greixoses.

Si tens pell greixosa, amb acne no inflamatori, que és un acne que només presenta punt negres i granets, hauràs de fer-te exfoliacions setmanals, per treure el greix i evitar l’aparició d’acne i punts negres.

El cos disposa d’una forma natural de desfer-se de toxines i cèl·lules
mortes, a través de la suor i la descamació. L’epidermis, la capa més
superficial de la pell, es renova constantment amb cèl·lules procedents de la capa basal interna. El viatge d’aquestes cèl·lules dura aproximadament un mes. En arribar al seu terme es moren i són eliminades amb la descamació.

Aquest cicle de renovació cel·lular continu està sotmès a algunes
fluctuacions, com l’edat o l’acció del sol. Quan els raigs del sol actuen
sobre la pell la renovació cel·lular s’accelera i la descamació s’altera,
provocant un engrossiment de la capa còrnia per exercir de barrera davant els raigs ultraviolats. És per això que no cal exfoliar la pell mentre es realitzen exposicions solars, no obstant, sí que convé fer-ho abans de la temporada de platja així com després de l’estiu quan la pell estigui novament recuperada.

La renovació cel·lular i la descamació s’alenteixen amb el pas dels anys. A partir dels 26 anys aquest procés de 28 dies comença a alentir-se pot durar fins a dos mesos (60 dies). A més, algunes de les cèl·lules mortes ja no són renovades. L’exfoliació amb l’edat no ha de ser molt freqüent ja que la pell madura no disposa de suficients recursos per reposar les cèl·lules perdudes.

No convé abusar, ja que pot arribar a irritar les pells delicades, pot
alterar el film hidrolipídic que recobreix la pell i que és la barrera
natural enfront de les agressions externes.

Les pells seques o sensibles no “suporten” exfoliacions tan freqüents ja que es deshidraten amb més facilitat i poden aparèixer també descamació continuada, vermellors, picors, etc., per tant, un cop al mes o al trimestre seria l’ideal.  Sempre fent atenció si la pell s’enrogeix o s’asseca encara més.

En determinades zones, com ara els talons, la planta dels peus, els colzes o els genolls, la renovació cel·lular és més ràpida que a la resta del cos i la descamació més lenta, cosa que també engrosseix la pell. Això és degut a una reacció natural de defensa davant el frec i el moviment d’aquestes zones. En aquests casos sí és convenient exfoliar i, posteriorment, hidratar la pell més sovint i de forma més intensa.

L’exfoliació periòdica és imprescindible completar-la nodrint la pell amb una dieta rica i variada en proteïnes, vitamines i àcids grassos,
absolutament necessaris per formar les noves cèl·lules, així com amb
cosmètics adequats doncs convé hidratar adequadament la dermis amb un producte específic, segons el seu tipus i necessitats (pell greix, seca, amb acne, etc.).

-Inconvenients:
L’exfoliació química o mecànica més agressiva podria empitjorar problemes cutanis o d’altres com la rosàcia, ja que moltes formes d’exfoliació podrien augmentar el enrogiment facial, agreujar altres trastorns de la pell com herpes simple, molluscum contagiós i berrugues.

En alguns individus, les formes més agressives de exfoliació podrien donar lloc a hiperpigmentació postinflamatoria, o l’aparició de taques negres sobre la pell.

L’exfoliació excessiva i freqüent no permet a la pell recuperar-se, amb el que queda desprotegida davant les agressions externes i pot quedar danyada de manera immediata i a llarg termini.

Si es decideix exfoliar amb alta freqüència cal tenir present que s’ha de fer sempre amb cosmètics no agressius i que continguin actius hidratants i nutritius, ja que la descamació continuada pot alterar greument el film hidrolipídic i fins i tot arribar a eliminar-lo. Si això succeeix, sol provocar un ‘efecte rebot’ a les pells grasses que estimula tant la producció de sèu i es tradueix en granets, vermellors, picors, descamació, etc.

Compte amb el que compres

Hi ha una gran varietat de productes exfoliants en botigues i per Internet però no tots són segurs i eficaços. Mira detingudament els ingredients.

En cas de dubte consulta a un professional.

Els millors ingredients exfoliants naturals per a la pell:

*          Argiles (pell sensible)

*          Farines de panís o civada (pell sensible)

*          Sal

*          Sucre de canya

*          Pols de pebre o mostassa

*          Llavors de rosella

*          Segó

Preparats i receptes:

Exfoliant facial per a pell greixosa o corporal

-Ingredients:

2 cullerades de sal
1 cullerada de sucre de canya
2 cullerada d’oli de jojoba o d’avellanes
1 cull petita d’aigua de rosa o hamamelis (opcional)
1 gota d’oli essencial de sàndal o menta (opcional)

Exfoliant facial per a pell seca o sensible

-Ingredients:

1 cullerada d’argila o de farina de civada (avena)
2 cullerades d’oli ametlles de calèndula, de sèsam, rosa mosqueta, oliva o de germen de blat
1 cull petita d’àloe, mel o infusió de flor de til·la (opcional)

Una mica d’advocat madur aixafat (opcional)

Barrejar tots els ingredients en el moment d’utilització. Aplicar a la pell amb moviments circulars sobre la zona que vols exfoliar. Deixa actuar uns minuts i aclareix amb abundant aigua tèbia. Després hidrata adequadament. La pell queda suau i llisa. Fer un cop al trimestre. S’ha d’evitar exfoliar si la pell està irritada, inflamada, malalta, exposada al sol o molt reseca.

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Scroll to Top