LA FIGUERA

????????????????????????????????????

La figuera (Ficus carica L.) pertany a la família de les Moràcies. Es creu que és originària d’Aràbia. La figa saborosa, és molt nutritiva i
energètica, rica en fibra, conté àcids orgànics, potassi, magnesi, calci i ferro; vit A, B i C; sacarosa, fructosa i glucosa. És un laxant suau, estova la mucositat del pit, calma la tos i suavitza la gola.

La figuera és aromàtica, laticífera, d’escorça grisa, fusta fràgil, no molt alta, 5-10 m, màxim 10 m d’alçada, però de copa molt ampla, per això la fama de fer la migdiada a l’ombra d’una figuera.

Àmpliament cultivada pel seu valor alimentari, en l’actualitat es troba més o menys naturalitzada per tot arreu. Entre les principals varietats de figueres cultivades podem trobar la Coll de Dama, tot i que veureu la diversitat de varietats al següent link:
<https://www.galgoni.com/CAT/Llista.php>
https://www.galgoni.com/CAT/Llista.php

Fruits: Hi ha figueres bíferes que donen dues collites a l’any. Una primera, a principis d’estiu, les bacores; i una altra, cap al setembre, les figues veritables. Altres figueres donen figues només un cop l’any.

Les figues comestibles són un fruit molt especial propi del gènere Ficus. La figa i les bacores, són en realitat un conjunt de fruits inclosos en la cavitat d’un receptacle amb forma de pera denominat siconi que en madurar és carnós i molt dolç. La pell del siconi pot ser blanca, verdosa, morada o negra, segons cada varietat.

Fulles: Les fulles caduques, són grans, alternes, peludes i aspres, simples, de forma palmatipartida, dividides en lòbuls (3 a 7) de punta arrodonida, i amb entrants aparents més o menys profunds.

Flors: Les figueres bíferes poden tenir dues floracions, entre febrer i
abril i d’agost a setembre. Les flors es reuneixen en gran nombre en un receptacle piriforme, carnós que arriba a ser verdós o violaci a la
maduresa, la figa.

Es tracta d’un arbre monoic, és a dir, presenten flors unisexuals,
masculines i femenines, disposades sobre el mateix individu. Encara que algunes varietats són dioiques, amb flors unisexuals, les femenines i les masculines, es troben disposades sobre diferents peus de la planta. Un petit insecte, denominat “blastòfaga”, passa de les flors masculines a les femenines i fecunda amb el pol·len que porta adherit al seu cos.

fig2

Preparacions:

Xarop de figues per la tos Posar 1 litre d’aigua al foc i afegir 1 poma tallada a rodanxes i unes 20 figues seques o fresques obertes per la meitat. Bullir durant 15 minuts. Afegir 300-400 g de mel o sucre de canya, remenar fins a desfer, tapar i deixar refredar. Colar i posar en un pot de vidre. Prendre de 3 a 4 cullerades al dia. Un cop obert guardar a la nevera i consumir en un màxim d’un mes.

Si el voleu preparar al moment i en poca quantitat podeu fer servir 1 got d’aigua i 6 figues i bullir-ho fins espessir una mica, colar, i prendre 4 cullerades al dia. Guardar a la nevera màxim 3 dies.

Si volem millorar el xarop hi podem addicionar altres plantes medicinals que ens faran un bon servei. Per exemple, farigola o regalèssia per treure els mocs, malví o malva per la irritació, el suc d’una llimona i/o una branca de canyella amb propietats desinfectants, …

Una altra opció és tallar les figues fresques a rodanxes i col·locar dins un pot a capes amb sucre, al dia següent teniu unes figues per menjar amb el que preferiu combinar i teniu un suc fantàstic per a la tos.

Altres preparats:

Assecar: S’assequen sobre canyissos, però el secret és tirar farina pel damunt ja que xucla la humitat.

Pa de figa: quan són seques amb ameles, canyella, matafaluga, …

Melmelada, Chutney.

Postres: Pastis de figues, bunyols,…

Combina molt bé amb formatge, foie, bacallà, conill, vedella, gelat, poma,

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Scroll to Top