Pirogènesi

(els antics forns d’oli de ginebró o quitrà de càdec) l’anomenat Oli de ginebró obtingut per pirogènesi a partir del càdec (Juniperus oxycedrus).

????????????????????????????????????

Antigament s’obtenia l’oli de ginebró a partir d’un curiós sistema de pirogènesi. A la Catalunya central aquest oli s’obtenia a partir de les soques del càdec, damunt unes roques planes gravades que es trobaven al mig del bosc amb un dibuix semblant a un arbre. En general consistia en posar soques estellades de ginebró (normalment càdec, Juniperus oxycedrus) protegides amb fang, estris de ceràmica posats cap per avall, sota feixos de llenya.
La llenya s’encenia i es deixava que cremés. Amb l’escalfor les branques de càdec alliberaven un líquid fosc i espès i amb aroma fumat, anomenat també quitrà de càdec (barreja de l’oli essencial i aigua) que s’utilitzava per combatre la ronya o sarna dels ramats (malaltia de la pell).
Els reguerots eren les canalitzacions que portaven l’oli fins una canaleta final. Aquesta canaleta desembocava en una mena de petit pou o recipient també esculpit a la pedra per recollir l’oli.

A Catalunya s’han trobat una vintena d’aquests forns.

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Scroll to Top